Kwaliteitsstandaard Cystic Fibrosis (CF) - 2019

Cystic Fibrosis (CF), ook wel taaislijmziekte genoemd, is een erfelijke ziekte met nog steeds een beperkte levensverwachting. In Nederland betreft het ongeveer 1500 personen.

Doel kwaliteitsstandaard

De kwaliteitsstandaard Cystic Fibrosis (CF), een combinatie van een zorgstandaard en een medisch-specialistische richtlijn, richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de beste zorg voor patiënten met CF is. De kwaliteitsstandaard behelst de gebieden van diagnostiek, behandeling en follow-up conform de diverse stadia van de aandoening en de verschillende leeftijdscategorieën.

Voor wie

Deze kwaliteitsstandaard wordt geschreven voor patiënten met CF en hun naasten en alle leden van de beroepsgroepen die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met CF.

Dr. L. (Lianne) van der Giessen, kinderfysiotherapeut, Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis te Rotterdam zat in de werkgroep van de kwaliteitsstandaard.

Download de richtlijn

Klik hier om de kwaliteitsstandaard te downloaden. 

Klik hier om naar de website van de kwaliteitsstandaard te gaan. 

Klik hier voor de patientvriendelijke versie van de kwaliteitsstandaard. 

Klik hier om de oude CBO richtlijn (2007) te downloaden.

Klik hier om de oude patientenversie (2008) van de richtlijn te downloaden. 

Mail een expert

Stel je vraag over de richtlijn aan een expert op dit gebied. Dr. Lianne van der Giessen, Kinderfysiotherapeut; unit fysiotherapie. Begel...

Alleen voor leden

Voor leden is meer informatie aanwezig. Word lid om dit te kunnen lezen of log in als u al lid bent.

Extra informatie

6-minuten wandeltest Borg-schaal (0-10) Hand-held dynamometer (HHD) HHD - Nederlands normwaarden HHD - website CITEC 1 RM maximaal/submax...

Trefwoorden: