Fysiotherapie bij kinderen en volwassenen met Charcot-Marie-Tooth (CMT) / Hereditaire Motorische en Sensorische Neuropathie (HMSN) - 2020

De ziekte van Charcot-Marie-Tooth (CMT), ook wel Hereditaire Motorische en Sensorische Neuropathie (HMSN) genoemd, is een erfelijke aandoening van zowel de motorische als de sensorische zenuwen. De eerste verschijnselen kunnen zich zowel op (jonge) kinderleeftijd als pas bij volwassenen presenteren.

Doel brochure

Doordat spierziekten zeldzaam zijn, is er voor fysiotherapeuten en kinderfysiotherapeuten weinig informatie beschikbaar over de behandeling en begeleiding ervan. Dat geldt ook voor CMT/HMNS, vandaar dat er een brochure over is gemaakt. 

Voor wie

De informatie is samengesteld door Spierziekten Nederland in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en de Nederlandse Vereniging voor Kinderfysiotherapie (NVFK), het CMTexpertisecentrum, meerdere gespecialiseerde fysiotherapeuten en revalidatieartsen en patiĆ«ntvertegenwoordigers. 

De brochure is afgestemd op de Richtlijn operatieve behandeling van voet-, hand- en heupproblemen bij mensen met CMT en gaat zowel over volwassenen als kinderen. Daar waar geen wetenschappelijke literatuur beschikbaar was, is de informatie op basis van consensus tussen experts opgesteld.

Download de brochure

Klik hier om de brochure te downloaden. 

Klik hier om naar de website van de brochure te gaan. 

Trefwoorden: